Nr. 516

9 Martie 1924, Cahul

Materialul a fost selectat din culegerea de documente din patrimoniul Muzeului Cahul, publicate de colaboratorii muzeului, Lidia Istomin şi Maria Maftei, în 2013

Domnule Inspector Șef,

            În conformitate cu ordinul D-Voastre N 1751 / 924, avem onoare a Vă raporta că liceul de  băeți din Cahul are absolută nevoie de următoarele reparațiuni a localului în care funcționează liceul:
1.      Reparatul, fețueala și văruitul localului pe dinavară.
2.      Fețuiala și văruitul liceului înăuntru.
3.      Vopsitul podelelor, ușilor și ferestrelor.
4.      Facerea unui perete în antreul liceului cu aspect de a forma încă o cameră de care liceul la începutul anului școlar va avea absolută nevoie pentru înființarea clasei 1 extrabugetare.
5.      Schimbarea a 4 sobe uzate, prin alte noi, prin alte noi. Pentru facerea acestor reparațiuni va fi necesară suma de lei 70.000.
D – Sale
Domnului Inspector Șef al Regiunei XI Școlară. Galați.
Pentru construcțiunile de care are nevoie liceul nostru și menționate mai sus ne vor trebui sume prea mari, din care cauză Comitetul Școlar de pe lângă acest liceu, discutând în ședința sa din 9 Februarie a. c. Ordinul D-voastre Nr. 1751 privitor la construcțiunile necesare școalei și la sumele necesare pentru efectuarea lucrărilor, a hotărât ca în această vară să ne mărginim numai cu facerea unei măgăzii în curtea liceului, de care liceul are absolută nevoie din cauza că n-are unde să-și păstreze combustibilul și o parte din mobilier, precum și unele unelte din gospodărie, și cu începerea facerii unei săli de gimnastică sub același acoperiș cu magazia ca să coste mai ieftin.
Pentru efectuarea acestor construcții, după părerile maiștrilor din localitate va fi necesară suma de lei 100.000.
Față de cele raportate mai sus, avem onoarea stăruitor a vă ruga, Domnule inspector șef, să binevoiți a interveni pe lângă Onor. Minister ca să binevoiascăa acorda din fondul de construcțiuni și liceului de băieți „Ion Voievod” din Cahul suma de 170. 000 lei.
                                                                                              Director C. Romașcu
Secretar M. Stratul

INT. Nr. 613

N. 554

20 Martie 1924

Domnule Inspector Șef,

La ordinul D-voastre N- 2028, avem onoarea a vă înainta aci alăturat tabloul de sumele necesare pentru acoperirea cheltuelilor materiale ale acestui liceu în anul școlar 1924 (de la I ianuarie până la 1 Ianuarie până la 1 Septembrie 1924)
În ce privește prevederile trecute în tablou, avem onoarea a Vă raporta următoartele
1.      Pentru combustibil s-a prevăzut suma de lei 1405, absolut necesară pentru încălzitul a 16 sobe cu stuf, cari sobe necesită 3600 maldăre stuf a 3 lei și pentru sobele din coridoarele liceului, cari se pot încălzi numai cu lemne și necesită 3250 kg. de lemne a I leu chilogramul.
2.      Pentru luminatul ? s-a prevăzut 1400 lei iar pentru măturatul coșurilor 800.
3.      Pentru spese? de cancelarie s-a prevăzut suma de lei 2400 adică câte 200 lei pe lună, întrucât suma ce ni s-a ordonanțat? până în prezent era insuficientă.
Deasemeni pentru cheltuieli materiale (de gospodărie) s-a prevăzut suma de 2400 lei socotind a 300 lei lunar, fiindu-ne absolut necesară pentru cumpărarea de saci de spălat podele, rogojini, cretă, mături, var și altele ce zilnic necesită liceul.
4.      Întrucât conform regulamentului Directorul are dreptul la locuință ceea ce liceul din Cahul nu posedă și având în vedere că chiria? ce se socotește la salariul de bază, care se primește prin state, este cu desăvârșire insuficientă față de scumpetea chiriilor, am adăugat un ajutor de chirie de 4000 lei pentru 8 luni.
5.      Pentru completarea inventarului s-a prevăzut suma de 38500 lei după cum urmează:
a.      Procurarea aparatelor și celor necesare laboratorului de științe fizico-chimice, 15 mii lei și material didactic pentru muzeul de științe naturale 6000 lei, întrucât liceul nostru are prea puțin din menționatul materialul didactic pentru muzeul de științe naturale 6000 de lei, întrucât liceul nostru are prea puțin din menționatul material, care este de absolută trebuință bunului mers al școalei și lipsa căruia este cea mai mare piedică predării sănătoase a obiectelor științifice.
b.      Deasemenea s-a prevăzut 4.000 de lei pentru muzeul istorico-geografic, care trebuie completat cu hărți și tablouri istorice și geografice din cauza că cele ce le-am văzut până acum s-au uzat.
c.       S-a prevăzut și pentru înființarea unui muzeu de desemn artistic și geometrie descriptivă suma de lei 4.000 din cauză că liceul nu are deloc material didactic pentru acest muzeu.
d.      S-a mai prevăzut pentru aparate de gimnastică și sport suma de lei 5.000 iar pentru completarea fanfarei cu instrumente muzicale 4500 lei.
6.      Pentru apă am prevăzut suma de 7200 lei pentru 8 luni, deoarece apă de băut și spălat podele, fiind adusă de sacagii, ne costă 30 de lei pe zi.
7.      Pentru reparații, clădiri și mobilier am prevăzut suma de 133.000 lei după cum urmează:
a.      Reparații în suma de 60.000 lei, întrucât în timpul verii 1924 va fi absolut necesar să se repare și vopsească podelele și mai ales ferestrele și ușile cari nu s-au vopsit din anul 1913, de când a fost construită clădirea.
b.      Pentru fețuiala și văruitul localului pe dinafară și schimbarea a 4 sobe uzate prin alte noi am prevăzut suma de 10.000 lei.
c.       Pentru construirea unei magazii în curtea liceului de care avem absolută trebuință pentru păstrarea combustibilului, unei părți din  mobilier și a unor unelte de gospodărie pe lângă care magasie și sub același acoperiș se va construi și o sală de gimnastică, am prevăzut suma de 100.000 lei.
d.      Pentru mobilier am prevăzut suma de 15.000 lei, absolut necesară pentru completarea lui cu dulapuri, pentru bibliotecă, bănci de clasă, table de clasă, scaune etc., întrucât de la înființarea liceului nu ni s-a ordonat nici o sumă pentru procurarea mobilierului, cu toate că noi în fiecare an am prevăzut în proiectul de buget sume pentru acest scop.
8.      Pentru bursă s-a prevăzut suma de 23. 2000. Din această sumă 12.00 lei reprezintă bursele pe 8 luni a 5 elevi, acordate de Onor. Minister în bani a 3000 leiprin ordinul Nr. 88479 / 923, iar restul de 11.200 lei – bursele pentru 20 elevi a 70 lei lunar din care 10 sunt acordate încă din anul trecut, iar 10 am găsit de cuviință să le prevedem în anul curent având în vedere că liceul nostru este în majoritate populat de fii de țărani și funcționari, cari au nevoie de un sprijin material.
Față de cele arătate stăruitor vă rugăm să binevoiți a aproba sumele prevăzute în tabloul alăturat.



Director: C. Romascu                                                                                            Secretar: Stratul

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jocul inteligent la orele de limbă şi literatură română