1929, Luni, 13, CAHUL

Materialul a fost selectat din culegerea de documente din patrimoniul Muzeului Cahul, publicate de colaboratorii muzeului, Lidia Istomin şi Maria Maftei, în 2013

Domnule Inspector Șef,

La ordinul D-Voastre Nr. 1031 din 10 Iunie 1929 primit la 12 Iunie a. c. Avem onoare a Vă raporta următoarele:
1/ Liceul de băieți „Ioan Voievod” din Cahul este înființat în anul 1913.
2/ Este liceul complect de la data înființării.
3/ Populațiunea școlară pe clase este următoare:
În clasa:
I........................ 48 de elevi
II........................45
III.......................53
IV.......................40
V........................27
VI.......................16
VII.......................20
                       -----------------

                       Total..... 249 de elevi
La Liceul nostru sunt 7 profesori titulari; 4 profesori suplinitori licențiați; 2 profesorisuplinitori absolvenți ai universității; 2 maestrii suplinitori cu studiile secundare; 2 diurniști: unul licențiat în Drept / predă Dreptul și Economia Politică / și unul cu studiile secundare / predă Desemnul.
Dintre elevii acestui liceu s-au înscris la examenul de admitere în curs superior în anul 1925, 22 de elevi din care 14 sunt admiși și 8 respinși. În anul 1927 s-au înscris 14 și toți sunt admiși. În anul 1928 s-au înscris 22 din care 21 admiși și 1 respins.
Dintre elevii acestui liceu s-au înscris la examenul de admitere în curs superior în anul 1925, 22 elevi din care 14 sunt admiși și 8 respinși. În anul 1926 s-au inscris 18 elevi și toți sunt admiși. În anul 1927 s-au înscris 14 și toți sunt admiși.
În anul 1928 s-au înscris 22 din care 21 admiși și 1 respins.
Dintre elevii cari au absolvit acest liceu și cari s-au D-sale.
Domnul Inspector Șef al Regiunei XI Galați înscrise în ultimele 4 ani la examenului de bacalaureat au reușitt la acest examen 9 elevi.
În cursul ultimelor 4 ani s-au făcut 8 inspecții . Ultimele 5 procese verbale s-au înaintat în copie (...) la Inspectorat cu raportul Nr. 518 din 10 iulie 1928.
Inspecțiile făcute sunt următoarele:
1.      Proces verbal din 9 februarie 1925 încheiat de D-l inspector-șef A. Zaharia. D-l Inspector a rămas mulțumit de ordinea în liceu atât și de metoda predării a profesorilor la lecțiile căror a asistat.
2.      Proces verbal încheiat de Dl Inspector Șef al Reg (...) M. Bogdănescu în ziua de 25 octombrie 1926. Domnul inspector constată localul propriu pentru menirea lui, foarte bine întreținut și elevi disciplinați. D-l inspector a asistat la lecțiile D-lor profesori D. Cara – Constantin, M. Tofan, C. Romașcu, găsind metodele de predare bune.
3.      Proces verbal din 20 ianuarie 1928, încheiat de Dl Inspector D. Velichi. D-l inspector constată bună întreținere a liceului; a asistat la lecțiile Drei E. Oghinscaia de Șt. Naturale, rămânând puțin mulțumit de lecțiunea predată.
4.      Proces verbal din 10 Februarie 1929, încheiat de D-l  inspector Bujor care a asistat la lecțiile de L. Latină, (...), Geografie și Limbă Română.
5.      Proces verbal din 4 aprilie 1928, încheiat de D-l inspector C. Capitolini. D-l Inspector a asistat la lecțiile de Limbă Franceză cl. a II-a făcută de D-ra A. Gâtulescu; la Limba Germană, clasa a IV-a de Dl profesor S. Lăcustă și la Științele Naturale cl. a VI-a de D. Oghinscaia. D-l  inspector dă îndrumări profesorilor, cu metoda de predare a Dlui Lăcustă bună și răspunsurile elevilor, bune. Dl inspector constată localul școalei destul de încăpător, liceul posedând material didactic suficient.
6.      Proces verbal din 30 aprilie 1928, încheiat de Dl director Constantin Calmuțchi. Dl Inspector a asistat la lecțiile de istorie în clasa a VIII-a, făcută, dând îndrumări necesare profesorului, localul este găsit bine întreținut, ordine și disciplină foarte bune. S-a mai constatat distingerea elevilor la serbarea Unirei Basarabiei cu Țara Mamă.
7.      Proces verbal din 6 mai 1928, încheiat de D-l Inspector Constantin Calmuțchi. Dl Inspector a asistat la lecțiile de Geografie în cl. a III-a și a VIII-a. Lecțiile pregătitoare pentru Bacalaureat făcute de Dl profesor D. Știrbu. Dl Inspector constată cunoștințele temeinice și clare ale elevilor și metoda de predare bună a profesorului.
8.      Proces verbaldin 30 octombrie 1928 încheiat de Dl Inspector C. Capitolini. Dl inspector a asistat la lecțiile de L. Latină în clasa a IV-a și a VI-a făcute de  Dl profesor E. Cemeachin; la Limba Română clasa a VI-a  și Filosofie clasa a VII-a făcute de Dl profesor Gheorghe Andreescu; Istoria  clasa a II-a făcute de Dl profesor Dumitru Știrbu; Religia – făcude de Dl profesor Alexandru Grozavu; Științele Naturale, făcute de Dl profesor Nicolae Friptu. Dl Inspector a dat îndrumări necesare  profesorilor la lecțiile căror a asistat, constatând în general predarea lecțiilor mulțumitoare.
                                                           *********-----------------*********
1.      Școala are localul propriu
2.      Școala are mobilier, înzestrări și material didactic suficient: Bănci de clasă 148, table de clasă 148, table de clasă 10, tablouri intuitive pentru predarea limbelor moderne 15, tablouri anatomice 9, tablouri istorice 73, tablouri geografice 30, tablouri zoologice și botanice 60, momâi 8, preparate microscopice din histologia omului 25, preparate microscopice din histologia plantelor 25, colecții de diferite minerale 50, vetrini cu colecții din științele naturale și fizico – chimice 35, scheletul omului  (original), trunchiul omenesc, inima omului / model / hârtii geografice a diferitelor țări și contenente 36, colecții pentru desemn, 20 de aparate de gimnastică, pe lângă liceul funcționează stațiunea meteorologică cu înzestrări necesare, liceul este înzestrat cu cabinetul fizico-chimic cu cele mai importante aparate de mecanică, căldură, optică și electricitate; aparate și substanțe necesare pentru experiențele chimice; biblioteca liceului cuprinde 4140 volume.
3.      Liceul de băieți din Cahul fiind singura școală secundară din întreg județ care are o populație de circa 150000 de locuitori și care în timp de 16 ani a răspândit știință în straturile cele mai largi ale poporului nu poate fi de neglijat.  Pentru înființarea acestei școli populația a construit în anul 1913, din sumele provenite din subscripții fără o subvenție din partea statului un local în valoare de 4000000 lei. Aceasta este cea mai serioasă dovadă că populația județului a simțit încă 16 ani în urmă necesitatea unei școli în județ. Ar fi de dorit ca în județ să se înființeze pe lângă liceu o școală practică de agricultură, și majoritatea de populație având ocupație principală agricultură și având nevoie de cunoștințe pentru cultivarea rațională a solului, dar aceasta pentru în viitor mai favorabil din punct de vedere al finanțelor Statului.
4.       Economii nu se pot realiza nici prin luarea de seamă a comitetului școlar a unor obligațiuni, întrucât aproape cheltuielile le suportă Comitetul Școlar. Statul dă numai subvenție de 14 000 lei anual, nici prin reducere de clase, întrucât nu avem clase paralele și nici prin reducerea personalului administrativ, întrucât nu este personal de redus.
Totodată avem onoare a Vă raporta că nici o cheltuială materială prevăzută în bugetul anului 1929 nu se poate amâna, întrucât sunt prevăzute cheltuieli absolut necesare prevederile sunt modeste în conformitate cu nevoile noi ale liceului.
                                               
                                                Director_______________ Dumitru Cara – Constantin
                                               
                                                Secretar_______________

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jocul inteligent la orele de limbă şi literatură română