CAHUL. POVESTEA UNEI CLĂDIRI...

Veronica Popa, 
profesor de limbă și literatură română, muzeograf

        Muzeul Ținutului Cahul se află în incinta clădirii care constituie unul din cele trei  monumente de arhitectură din patrimoniul orașului Cahul, păstrate din secolul al XIX-lea. Această clădire a fost construită la mijlocul anilor 50 ai secolului al XIX – lea. Lucrul acesta l-am dedus din pasajul cărții lui G. Sion „Suvenire de călătorie în Basarabia meridională”, editată la București, 1857, pag. 45, în care se menționează: „În centrul târgului, o piață mare cvadrată, în mijlocul căreia este o biserică de arhitectură frumoasă, înconjurată de un bulevardu de arbori. În față cu biserica, unu palatu administrativu, cu două etajuri și foarte elegantu, în care astăzi rezidă administrastura noastră (administrația românească – M. M.) Către mează noapte este situată reședința proprietarului (D. I. Caravasile – M. M.) dându asupra pieței și avându alături o grădină destulu de recomandabilă a căreia intrare este tolerată publicului”. În anii 1910 – 1930 ai secolului al XX – lea această clădire a găzduit Liceul de băieți „Petru Rumeanțev”,  Tribunalul județean, Primăria orașului Cahul, Serviciul de pompieri și alte servicii administrative. În perioada postbelică (1944 – 1960), aici era Komendatura de frontieră. Din 1960 până în prezent aici își desfășoară activitatea Muzeul Ținutului Cahul.
      Este prima și cea mai veche clădire cu două etaje în oraș. În 1940, în urma unui cutremur devastator, etajul superior a suferit, fiind ulterior demolat. La sfârșitul anilor 60 ai secolului al XX-lea, s-a încercat restabilirea nivelului superior, ba mai mult, s-a efectuat și o expertiză tehnică, pentru a verifica rezistența temeliei și a pereților, concluzia fiind în favoarea reconstruirii nivelului superior. Din cauza unor factori subiectivi, această lucrare a fost amânată.
       Este una din clădirile care completau, împreună cu Liceul de băieți „Ioan Voievod”, Conacul familiei Caravasile, Catedrala Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, centrul istoric al orașului.
      Istoria acestei clădiri este legată de numele unor personalități marcante din istoria și cultura națională, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexsandru Ioan Cuza, Teodor Șerbănescu, Mihail Kogălniceanu, Regele Ferdinand I ș. a.  Bogdan Petriceicu Hasdeu, în 1858, și-a început aici cariera profesională, fiind desemnat tânăr jurist la Cahul. Această clădire păstrează și astăzi amprenta spirituală a personalității enciclopedice B. P. Hasdeu. În 1926, Cahulul a fost vizitat de regele României interbelice, Ferdinand I. Manifestarea oficială organizată cu ocazia acestui eveniment a avut loc pe Piața Unirii, care se afla între clădirea Tribunalului și Catedrală.
       Municipiul Cahul este unul din centrele culturale și economice importante la sudul republicii, având o istorie valoroasă și un prezent interesant. Este un oraș – balnear vizitat de turiști, un oraș studențesc, cu tineri dornici de a cunoaște valorile trecutului, întru formarea și consolidarea propriilor valori. Cahulul este un oraș teatral. Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” își desfășoară activitatea într-o clădire situată tot în centrul istoric a orașului. Clădirea unde actorii teatrului activează temporar, a fost (în anii interbelici) restaurantul proprietarului Golifman. În perioada sovietică,  această clădire a găzduit sediul judecătoriei. 
       Restabilirea nivelului superior al clădirii actualului Muzeu al Ținutului Cahul ar permite lărgirea posibilităților expoziționale ale muzeului, prin crearea unui spațiu mai generos, pentru a pune în valoare multe din obiectele patrimoniale care ar favoriza cunoașterea mai bună a istoriei acesti meleag.

 


1    

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jocul inteligent la orele de limbă şi literatură română